زنیان

(Trachyspermum)
نام های دیگر آن:
طالب الخبز- زیره ی وحشی- زینیون- تخم زنیان- شیرین بادیان- نانخواه- زینان- خردو- نانخه- کِسِر…
زنیان نیز همانند رازیانه، بادیان رومی، شِوید و زیره به یک خانواده تعلق دارد.
شکل و ظاهر: بیضی و مضرس (دندانه‌دار)؛
اندازه: بسیار کوچک؛
رنگ: ما بین زرد و قهوه‌ای تا سبز خاکستری؛
طعم: تند و تیز؛
برگ: شبیه به پَرهای کوچک؛
عطر و بو: قَوی شبیه به آویشن
مزاج این گیاه گرم و خشک در درجه سوم (از چهار درجه) می باشد فلذا نسبتا قوی است، یعنی باید در مصرف آن کاملا محتاط بود و برای استفاده طولانی، حتما با نظر پزشک باشد.
مصرف رایج زنیان به صورت دانه (میوه گیاه) است اگرچه ریشه ی این گیاه نیز خاصیتی دارویی دارد. معمولا برای گرم کردن سیستم گوارشی و تسهیل عمل هضم از آن استفاده می شود.
زنیان خواص عجیب و جالبی دارد که شامل : ضدنفخ و ترشی معده، ضدعفونت معده، ضد انگل، درمان عوارض بعد از اعتیاد، ضد ورم روده، ضد اسهال، مقوی معده و هضم کننده غذا، مفید جهت فلج و رعشه و پایین آورنده قند خون و چربی می باشد.

نیان دارای بو و طعمی تندی بوده و اشتها آور است و بخاطر گرمی ای که دارد، طبیعتاً افراد با مزاج گرم اگر از زنیان استفاده می کنند، به عنوان مصلح آن، از کمی سنکجبین نیز استفاده کنند.
عرق زنیان معمولاً برای گرفتگی عضلانی استفاده می شود که ناشی از سردی و حتی درجات خفیفی از حالت شبه فلج توصیه شده است و برای بعضی از لرزش های بدن که طبیعتاً ناشی از سردی باشد.
این گیاه برای تقویت مغز و اعصاب کاملا مفید است که گاها همراه دارچین و گل گاوزبان نیز قابل استفاده است.
با توجه به اینکه گیاه مورد نظر مدر (ادرارآور)، قاعده اور و عرق آور (معرق) است، برای دفع کردن رطوبت های زائد بدن بسیار مناسب است که این، منتهی به درجاتی از کاهش وزن و پف آلودگی نیز خواهد شد.
همچنین این گیاه برای دفع سنگ های ادراری و مشکلات قاعدگی نیز مفید است. این گیاه ضد نفخ و از بین برنده بادهای تشکیل شده داخل بدن و سیستم گوارش است و لذا برای رفع برخی از انواع پیچ خوردن روده و قولنج مفید است.